TATAR - JAK ZROBIĆ TATARA? PRZEPISY: Przepis na tatara - 1 Składniki: wołowina lub konia (70 dkg) żółtka z jaj kurzych 1 cebula olej rzepakowy sól pieprz Przygotowanie: Zmielone mięso zmieszać z żółtkami jaj kurzych (na 250 g 1 zółtko). Na cztery porcje przyda się jedna normalna cebula (nie mieszać bezpośrednio z mięsem!). Należy ją bardzo drobno pokroić w kostkę. Na 250 g mięsa wlać łyżkę oleju, aby się nie utleniło. Dodać szyptę soli i pieprzu według uznania (do tatara pasuje jednak duża jego ilość, aby był odpowiednio ostry). Mięso podać na chlebie w wianuszku ze skrojonej cebuli. Przepis Czytelnika, pana Jerzego Kaczorka Przepis na tatara - 2 Składniki: 200 g polędwicy wołowej 1 łyżka sosu sojowego pieprz 2 żółtka 1 łyżka oliwy truflowej 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Mięso dokładnie posiekać lub zmielić, dodać sos sojowy, czarny pieprz, żółtka, oliwę truflową i olej z suszonych pomidorów. Wymieszać i sprawdzić czy nie trzeba dodać odrobiny soli morskiej. Pieczywo grubo smarować tatarem, na wierzchu układać kawałki suszonych pomidorów, cebulę i szpinak, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem oraz skropić oliwą extra vergine. Kieszonkowy przepis z kwestiasmaku.com Przepis na tatara - 3 Składniki: 300 g łososia pęczek szczypiorku 2 łyżki kaparów 1 ogórek kiszony 1 cebula sól morska 1 łyżka musztardy oliwa z oliwek Przygotowanie: Surowego łososia pokroić bardzo drobno. Posiekać cebulę, szczypiorek, kaparki i ogórka (można użyć małosolnego). Trzeba uważać, by nie przesadzić z ilością kaparów, ponieważ są bardzo słone. Wymieszać z jedną łyżką musztardy i oliwą z oliwek. Zanim doda się musztardy, należy sprawdzić jak bardzo jest ostra. Dodać odrobinę soli (kapary nadały już słonego smaku w dużej mierze) i trochę więcej pieprzu. Podać na ciemnych chlebie. Przepis Ani Starmach z TVN Style (kulinarni.pl) Smacznego tatara!
Czytaj więcej: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/1026323,tatar-jak-zrobic-dobrego-przepisy-na-tatara,id,t.html